HTML

Műszer

Hobby és amatőr elektronika, műszerépítés a XXI. században

Címkék

Friss topikok

  • Nite: @fromi: Ha egy bejegyzéssel kapcsolatos kérdésed van, akkor jobb odaírni kommentbe, mert esetleg m... (2010.11.26. 15:17) FAQ

Licenc

Creative Commons Licenc

Spartan-3AN FPGA próbapanel

Nite 2010.07.01. 15:22

 Nos, akkor lássuk szenvedéseim eredményét, a próbapanelt. Először is szeretném megemlíteni, hogy miért nem rakom be ide a NYÁK-tervet: nem szeretném ha azt bárki is megépítené. Ahogy az előző bejegyzésben írtam, sokat tanultam belőle, és másodjára teljesen másként csinálnám. Hogy akkor mégis mire jó ez az egész? A kapcsolási rajzok működnek, és kiindulási alapnak teljesen megfelelőek. Ha valaki arra kíváncsi, hogy mik azok a lábak, amiket egy FPGA-n minimum be kell kötni ahhoz, hogy működjön, akkor ebből a kapcsolásból nyugodtan ki tud indulni. Azokon a helyeken, ahol valamit ma már másképp csinálnék, majd írok pár sort.
 
 
 Nézzük akkor először is a tápegységet.
 
 
 
 
 Azt hiszem, ennél primitívebb tápegység kapcsolási rajzot nehezen lehetne találni. A 12V~ feszültséget egy kis tápegység adja, ennek a felét csapja le a D1. Ebből majd egy következő verzióban +-10 voltos szimmetrikus táp lesz, aztán meg még később kitalálom hogy hogyan legyen szimmetrikus anélkül hogy a trafót kinyírná :)
 A két stabilizátor IC-ben a nélkülözhetetlen kondikkal nincs semmi meglepő, arra voltam kíváncsi, hogy kell-e bonyolultabb cucc az 1.2V-os táphoz, vagy jó az LM317, ami lehet hogy 1.25V-ot ad... Egyelőre úgy tűnik, ennyit még az FPGA eltűr (adatlap szerint is).
 Van még a rajzon egy kristály oszcillátor, én speciel egy 25MHz-eset tettem bele, az FPGA-ban van PLL, úgyhogy az gyakorlatilag bármilyen frekvencián működhet.
  
 
 Egy fokkal érdekesebb az FPGA tápellátása:
 
 
 
 Az odáig egyszerű, hogy minden föld láb földre van kötve, a VCCINT lábak 1.2V-ra, a VCCAUX és a VCCO lábak 3.3 voltra (ezek nyilván azért, mert LVTTL illetve LVCMOS 3.3V-nál kisebbet nem tervezek használni). A csel a hidegítő kondenzátorokban van, ezek méretezéséről a Xilinx ad egy viszonylag jó leírást. Gyengébb angolosok kedvéért pár ökölszabály röviden: 
 - A kondenzátorok pontos értéke nem számít, hanem inkább az a lényeg, hogy 0.01uF - 4.7uF tartományban minden nagyságrendből legyen elég kondi.
 - Nagyságrendileg annyi kondi kell, ahány táp lába van az FPGA-nak.
 - 0.01uF-os kondiból kell a legtöbb, 0.1uF-ból kb. feleannyi, 1uF-ból negyedannyi, és egy-két darab nagyobb, 470uF körüli. A kicsik legyenek kerámia kondenzátorok, a nagyok lehetőleg tantál vagy elektrolit.
 - A legkisebb kondik csak akkor hatásosak, ha nagyon közel vannak az FPGA-hoz (lehetőleg 2cm-en belül, esetleg közvetlenül alatta). A többi lehet fokozatosan messzebb.
 
 
 Már csak az FPGA néhány fontos lába maradt ki:
 
 
 
 - A JTAG interfész a programozáshoz. Vezessünk ki földet is, és egy 3.3V-os referenciát.
 - Az órajelet ne kösse senki a CLK0-ra mint ahogy én csináltam, mert ott az XC3S50AN-en nincs DCM... a Bank0-ról érdemes egy CLK lábat választani neki.
 - A három Mode pin mondja meg, hogy honnan akarjuk konfigurálni az FPGA-t. Ha a belső flash memóriájából, akkor ez "110" , ha máshonnan, akkor meg ez a dokumentum segít megtalálni, mire állítsuk.
 - A DONE pin "1"-re áll, ha a konfiguráció kész, ezzel hajthatunk egy LED-et is. Ha a belső memóriát használjuk, és JTAG-gal programozzuk, akkor a PROG_B-t nem kell piszkáljuk, én azért egy jumpert raktam rá.
 
 Az összes többi lábat oda kötjük, ahova akarjuk, ezek az user io-k, én speciel csatlakozókra vezettem ki őket, amiken keresztül össze lehet kötni pl. dugaszolós próbapanellal.
 Az biztos, hogy nem ez a legbonyolultabb FPGA fejlesztőpanel amit az életben láttam, de az is valószínű, hogy nem kerül annyiba összerakni, mint egy gyári. A csatlakozókon keresztül pedig olyan perifériákat dughatunk rá, amilyet nem szégyellünk. Sajnos az FPGA bonyolult tápellátása miatt nem ússzuk meg a két oldalas NYÁK-ot, de ha nem tervezel 100MHz-nél sokkal magasabb frekvenciákkal dolgozni, akkor meg lehet úszni SMD kondik nélkül. Ebben az esetben az egyetlen SMD alkatrész, amit be kell bűvölni a helyére, az FPGA lesz, és a kondik lábain váltva a panel rétegeit a viák száma is alacsonyan tartható. Jó szórakozást :)

Címkék: fpga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muszer.blog.hu/api/trackback/id/tr962123295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása