HTML

Műszer

Hobby és amatőr elektronika, műszerépítés a XXI. században

Címkék

Friss topikok

  • Nite: @fromi: Ha egy bejegyzéssel kapcsolatos kérdésed van, akkor jobb odaírni kommentbe, mert esetleg m... (2010.11.26. 15:17) FAQ

Licenc

Creative Commons Licenc

FAQ

Nite 2010.01.17. 08:28

 1. Ezeket a kérdéseket feltette bárki is?

 Van néhány rövid gondolat amit csoportosítva szeretnék leírni, hogy könnyen megtalálhatóak legyenek, ezért mindenek előtt gyorsan megírom ezt a FAQ-t. Majd ha lesznek kérdések tényleg ráérek bővíteni...
 
2. Ez a blog miről szól?
 
 Ha foglalkoztál már hobbi szinten elektronikával, valószínüleg rájöttél, hogy amíg minden elsőre működik, addig szép az élet, de mihelyt valami nem azt csinálja amire számítottál, szükséged lesz műszerekre. Rövidzár méréshez és ha nem akarsz vonalkódos ellenállásokat visszafejtegetni, jól jön egy multiméter, próbapanelekhez nem árt egy tápegység, frekvenciaátvitel vizsgálatához kéne egy jelgenerátor meg egy oszcilloszkóp, digitális áramkörökhöz egy logikai analizátor.
Ha felpattan az ember e-bay-re és szétnéz olcsó műszerek után, gyorsan rájön, hogy több százezer forintot el lehet verni úgy hogy még két ellenállást nem tettél keresztbe. Nem igaz, hogy ennek a pénznek a feléből nem lehet otthon kétszer ilyen jó műszereket építeni! (de, sajnos néha igaz) 
Műszer és más elektronikai kütyük otthoni, hobbi szintű tervezése, építése, buktatók, szép és kókány megoldások: erről akar szólni a blog.
 
3. Régen frissült az oldal. Most mi van?
 
 Sajnos kicsit szétszórt vagyok, és a családom és melóm mellett vagy 5 hobbinak hódolok. Ezért a rendszeres frissítés hiú ábránd, ahogy haladok előre a projektjeimmel, és jön a téma, úgy írom a bejegyzéseket. Nem azért csinálom ezt az egészet, hogy naponta megmondjam a tutit vagy érdekeseket olvashass, hanem inkább egyfajta referenciaként az érdeklődőknek és magamnak.
 
4. Miért ír elektronikáról blogot aki nem ért hozzá?
 
 2000-ben végeztem a Kandón Műszer szakon, így nem mondanám hogy sík hülye vagyok a témához. Azóta nem dolgozom a szakmában, csak hobbi szinten foglalkozok vele. Így kimaradt egy nagy rakás tapasztalat, ezért biztos vagyok benne, hogy sokszor hülyeségeket írok. Szerencsére a web2 korszakában ezek miatt nyugodtan kijavíthatsz, és nem csak én okulok belőle, hanem mindenki aki erre jár. Egyébként szívesen várom más hozzáértő szerzők cikkeit is a blogon.
 
5. Mi olyan érdekes a 21. század elektronikájában, ami a 20.-ban nem volt meg?
 
 Nekem olyan érzésem van, hogy 10-15 évvel ezelőtt elektronikával foglalkozni sokkal inkább kiváltság volt, mint mostanában. Ha az ember keresett egy alkatrészt, bazinagy katalógusokat kellett átnyálaznia különböző gyártóktól, arról nem is beszélve, hogy mennyire volt triviális ezeket beszerezni. Manapság már gyakorlatilag az összess valaha gyártott alkatrész adatlapja 10 másodperc keresés után letölthető az internetről, és a rengeteg webshopnak hála 2-3 nap múlva már forraszthatod befele. Másik érdekes változás, hogy egyre közelebb áll egymáshoz az elektronika és az informatika. Annak idején papíron kiszámoltuk, kézzel megrajzoltuk, diszkrét elemekből építettük az áramköröket, újabban már két szalmaszálat se teszünk keresztbe számítógép nélkül, ráadásul a gyerekek is PIC-el csinálnak villogó ledes áramköröket.
Hogy valami negatívat is mondjak, az igazán bonyolult vagy modern alkatrészeket már csak SMD tokozással fogod megtalálni, természetesen nem véletlenül. Aki ilyesmikkel akar foglalkozni, az jobb ha barátkozik a folyasztószerek, SMD forrasztás és többrétegű panelok világával.
 
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muszer.blog.hu/api/trackback/id/tr251678581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fromi 2010.11.26. 13:18:41

Szeva nagyfonok, el tudlak erni valahogyan mailen v csevegon?:)

Nite · http://animecomment.blog.hu 2010.11.26. 15:17:59

@fromi: Ha egy bejegyzéssel kapcsolatos kérdésed van, akkor jobb odaírni kommentbe, mert esetleg másnak is hasznos lehet. Egyéb esetekben itt vagyok utolérhető: shunite kukuc gmail pötty com
süti beállítások módosítása