HTML

Műszer

Hobby és amatőr elektronika, műszerépítés a XXI. században

Címkék

Friss topikok

  • Nite: @fromi: Ha egy bejegyzéssel kapcsolatos kérdésed van, akkor jobb odaírni kommentbe, mert esetleg m... (2010.11.26. 15:17) FAQ

Licenc

Creative Commons Licenc

Programozható órajelgenerátor 1-2.5MHz (II. rész)

Nite 2010.02.03. 14:26

(I. rész)

 Ahogy ígértem, következzenek a kapcsolási rajzok:

 

 A főszereplő ezen a rajzon a 74LS628, aki egy annyira közönséges VCO, hogy ki se látszik a 74.. szériából. Az ő családjába tartozik még pár IC, nekünk azért jobb ez, mert csak 1 VCO van benne de az jól beállítható. Az adatlapja alapján akkor lesz szép lineáris a frekvenciamenete, ha a Vrng 1-3V közé esik. A 200p és 600Ohm  külső kondi és ellenállás mellett a range beállítható ebben a tartományban úgy, hogy a kimenő frekvencia 0.9 - 2.6 Mhz között változzon 1.5 - 4.5V bemenő feszültségre.

 A DAC egy 8531, persze más is lehet, nekem ez esett kézre. A következőkre érdemes figyelni:

- Monotonic by design, vagyis ugyan nem biztos, hogy a DA átalakítás során minden lépcső ugyanakkora, de legalább biztosan nagyobb mint az előző. Ez nagyon kell a visszacsatolás miatt.

- Serial interface SYNC lábbal, hogy könnyen lehessen a PIC-hez illeszteni.

- Minél több bit, annál jobb lesz a kimenő frekvenciánk felbontása.

 Egy TL431 adja a referencia feszültséget, és egy (pontosabban egy fél) TLV2372 alakítja át a jelszintet olyanra, hogy a VCO meg tudja enni. A sok potméter beállításakor vegyük figyelembe, hogy a VCO kb. 3V tartományban működik jól, és ez a tartomány 1.5V-nál kezdődik. Addig állítsuk őket, míg a DAC-nak adott 0x0000 értékre a kimenő frekvencia kicsivel 2.5MHz felett van, 0xFFFF értékre kicsivel 1MHz alatt (az erősítő invertál).

 A kapcsolási rajz másik fele:

 Ez gondolom nem okoz nagy meglepetéseket, a múltkori frekvenciamérőre kötöttük rá a VCO kimenetét, a PIC RA0, RA1, RA2 lábai programozzák a DAC-ot.

A szoftver és pár sor infó róla legközelebb.

 

 

Címkék: usb pic

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muszer.blog.hu/api/trackback/id/tr531725461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása