HTML

Műszer

Hobby és amatőr elektronika, műszerépítés a XXI. században

Címkék

Friss topikok

  • Nite: @fromi: Ha egy bejegyzéssel kapcsolatos kérdésed van, akkor jobb odaírni kommentbe, mert esetleg m... (2010.11.26. 15:17) FAQ

Licenc

Creative Commons Licenc

Barátunk az FPGA (nem)

Nite 2010.06.18. 10:42

 Először is elnézést kell kérnem, hogy hónapokig nem frissült a blog... persze mint azt írtam, erre számítani kell, nem tudok naponta új témákat feltenni.
 
 Ott hagytam abba legutóbb, hogy rendelem az alkatrészeket egy DDS jelgenerátor megépítéséhez. Itt leginkább néhány Xilinx Spartan-3AN FPGA az ami a költségek nagy részét kitette, ezen felül pár kondit, csatlakozót meg kvarc oszcillátort rendeltem csak. PIC-em, D/A-m van, úgy döntöttem megpróbálom azokkal megoldani. Az FPGA-k típusa XC3S50AN, kiválasztásakor fontos volt, hogy hobby eszközökkel lehessen neki NYÁKot készíteni és be lehessen forrasztani, ezért a tokozása TQG144 (határeset). Nem akartam külön konfigurációs memóriával bajlódni, és ebben a kategóriában a kód is jobban védhető, ha az FPGA-ban van tárolva, ezért az AN család.
A rendelkezésre álló doksik alapján (user guide, és egy gyári demo board) terveztem egy próbapanelt neki, erről majd még részletesen írni fogok. Hogy valami értelme is legyen a bejegyzésnek, összeszedem a tanulságokat amikkel gazdagodtam az elmúlt hónapokban:
 
 - 0.2mm vezető és szigetelés szélességű, 2 oldalas NYÁK készítése feszegeti az otthon rendelkezésre álló eszközök határait. Gyárilag felvitt fotó rétegű lemezre dolgoztam, írásvetítő fóliára nyomtatott áramkört fotóztam rá, annyit tudok mondani, hogy aki hozzám hasonlóan kevés gyakorlattal rendelkezik a témában, ne is álmodjon róla hogy elsőre jól fog sikerülni.
 - Amikor már nem találsz több rövidzárat az elkészült NYÁKon, már valószínüleg csak egy van rajta. De nyugi, az alkatrészek beforrasztása közben keletkezni fog még kettő (és akkor még az elbújt szakadást meg se találtad).
 - Az 1.2V-os táp nem fog LED-et hajtani (Amatőr! - kiált a tömeg).
 - Jó ötlet a két oldalas panelon a viák minimalizálása érdekében az alkatrészek lábain átvinni a jelet az egyik oldalról a másikra. Ugyanakkor ha az alkatrész tokja eltakarja a lábát (oszcillátor, kondik), jó kis szórakozás a beültetési oldalon beforrasztani. Kis szerencsével erre csak akkor jössz rá, amikor a másik oldalon már beforrasztottad.
 - Az FPGA beforrasztása közben mindegy mennyire vigyázol, a pákával néhány lábat össze fogsz zárni. Ezeket a kis hidakat az ónszívó rézsodrony könnyen felszívja, ha elegendő a páka teljesítménye, hogy a környéket felmelegítse. 
 - Az FPGA lába jobban tapad a NYÁKhoz is és az ónszívó huzalhoz is, mint az FPGA-hoz. (Ha sikerül letépni, unalmas estékre jó elfoglaltságot biztosít egyetlen rézszál hozzáforrasztása a csonkhoz. Ja, még nem is mondtam, ha egy láb leszakad, az biztos hogy táp lesz vagy JTAG, ami nélkül az egészet dobhatod ki).
 - A pár száz forintos alkatrészekből összetákolt párhuzamos portos JTAG kábelnek esélye sincs, hogy a 3.3Voltos FPGA-t felprogramozza. Erre rájött a gyártó is, így a gyári JTAG kábel több, mint 70000 Ft, a legolcsóbb csak kicsivel van 30000 felett. Miközben próbáltam elkerülni az ekkora beruházást, sikerült előrehaladnom egy PIC-es USB-s programozóval, de végül hamarabb vettem gyári kábelt minthogy ezt befejezzem. A későbbiekben még játszok vele, mert ez a mennyiségű zseton komolyan megakadályozhat sokakat abban hogy FPGA-kkal foglalkozzanak.
 
Jelenleg a prodzsekt ott tart, hogy sikerült egy kis programot letöltenem a próbapanelom FPGA-jába, ami ráadásul működni is látszik. Rádrótozom majd a PIC és a D/A mellé a dugaszolós panelra, és elkezdek rá DDS kódot fejleszteni. Innentől már nem annyira a digitális részétől félek, hanem majd a végfokozattól, nincs túl nagy tapasztalatom ezekben. De odáig még el kell jutni, aztán ráérek vele kísérletezni.   

Címkék: fpga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muszer.blog.hu/api/trackback/id/tr302090953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása