HTML

Műszer

Hobby és amatőr elektronika, műszerépítés a XXI. században

Címkék

Friss topikok

  • Nite: @fromi: Ha egy bejegyzéssel kapcsolatos kérdésed van, akkor jobb odaírni kommentbe, mert esetleg m... (2010.11.26. 15:17) FAQ

Licenc

Creative Commons Licenc

DC-DC konverter, második felvonás

Nite 2011.05.01. 14:19

 Csak egy gyors helyzetjelentés: sikerült egy kicsit rendesebben megoldanom a DC-DC konverteremet, mostmár gyakorlatilag olyan kicsi zaj jön ki belőle, hogy az oszcilloszkópommal nem tudom pontosan megmérni (talán 5mV körül)...

 Hogy ezt hogy sikerült elérni? Szerencsére majd kiszúrta a szemem a Linear oldalán az LT3471-hez egy demo board. A mérnökök voltak olyan kedvesek és kapcsolási rajzzal illetve NYÁK-tervvel együtt felrakták a weboldalra, így már könnyen puskázhattam, hogy mit is rontottam el előzőleg. Sajnos nem annyira hobby szinten gondolkoztak, mert a demo panel 4 rétegű, ebből szerencsére 2 teli föld, a harmadik pedig csak két vezetéket tartalmaz a földön kívül, amik az enable jelet viszik. Nálam ez amúgy is VCC-re van kötve, úgyhogy meg tudtam oldani kétrétegű panelon is, hogy az egyik oldala csak föld legyen.

 A kapcsolási rajz semmit nem változott az előző bejegyzéshez képest, de most a +-6V-os részhez adok egy NYÁK tervet is ha valakit érdekelne. Ez a demo panel nagyjából lemásolva, kiirtva a felesleges részek, plusz szűrővel a végén, és összesen két rétegen megvalósítva.

 Egy dolgot tudok még tanácsolni annak aki megpróbálja beüzemelni: az elején viszonylag nagy áramot vesz fel (talán a végleges verzióban megoldom hogy ne egyszerre induljon a két kimenő feszültség). Hogy a készülő áramkör meg ne süljön, én az első próbánál moderált áramkorlátot állítok be a tápegységemen, mivel kb. 200mA-el terheltem, ezért olyan 500mA-t kapott. Hát ezzel nem fog elindulni, eszméletlen csúnya ahogy próbálkozik és rángatja az áramkorlátot. 700mA felett kell beállítani a korlátot, hogy elinduljon. utána a fogyasztása szépen visszaállt 200mA köré, ahogy terveztem.

 A tanulság annyi, hogy valószínűleg tényleg meg lehet hajtani ilyen tápegységgel egy DAC-t. Következő lépésként mostmár tényleg összerakom az egész jelgenerátoromat, és finomítok a hardveren meg a firmwaren.

Címkék: tapegyseg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muszer.blog.hu/api/trackback/id/tr802869149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása